Under helgen vecka 26 så började SM veckan i Helsingborg där hundratals schackspelare från hela Sverige samlas för att spela schack. SM veckan invigdes med att börja med weekend-turnering där flera schackspelare från Stenungsunds schackklubb var på plats. Särskilt roligt var det att flera av våra duktiga juniorer var på plats och spelade.

Turneringen började på fredagen och alla hade lyckats hitta till turneringslokalen som var Helsingborgs Arena. Spelarna delades upp i olika grupper beroende på ratingstal. Benjamin hamnade i grupp 4. Filip, Jakob och Mark hamnade i grupp 6. Gillis, Lucas och Olle som var orankade hamnade i grupp 7.

Arrangören passade på att utnyttja första ronden i weekendturneringen för att testa utrustningen och därför livesändes det första partiet i de fyra högsta grupperna. Benjamins motståndare dök tyvärr inte upp till första partiet så det blev inget parti att livesända.

Det blev en tung första rond där det blev förlust för alla spelare utom Lucas som vann och Benjamin som fick en gratis vinst genom walk over. Under lördagen gick det dock bättre och under kvällen gick vi alla (utom Benjamin som åkte hem under lördagskvällen) ut och åt på en thairestaurang och hade det jättetrevligt.

När söndagens partier var spelade kunde vi sammanfatta resultatet. I grupp fyra hamnade fick Benjamin två vinster och en remi och hamnade på 8:e plats med 2.5 poäng av 5 och gick upp 23.2 elo.

I grupp sex så spelade Jakob hem tre vinster och en remi och hamnade på 3:e plats med 3.5 poäng av 5 och gick upp 55.6 elo.
I samma grupp spelade Filip hem tre vinster och hamnade på 5:e plats med 3 poäng av 5 och gick upp 18.8 elo.
I samma grupp spelade även Mark som tyvärr hade en sämre turnering och spelade hem två remier och hamnade på 12:e plats med 1 av 5 poäng och gick därför tyvärr ner 26.2 elo.

I sjunde gruppen spelare spelade våra orankade spelare.

Bäst gick det för Lucas som fick tre vinster och en remi och hamnade på 4:e plats med 3.5 av 5 poäng. Vi gratulerar Lucas till fjärde platsen och även till att du nu har spelat tillräckligt många rankade partier för att få ett elo tal.
Gillis fick två vinster och hamnade på en 15:e plats med 2 av 5 poäng.
Olle fick en vinst och en remi och hamnade på 18:e plats med 1.5 av 5 poäng.

Jag tycker att våra juniorer gjorde en riktigt bra turnering med tanke på att detta detta inte är en juniorturnering och hoppas att de inte blir avskräckta av det tuffa motståndet utan ser möjligheter till att lära sig.

Nu tar vi och lär oss av våra misstag, tränar upp våra öppningar, mittspel och slutspel och kommer tillbaka ännu starkare till SM 2024 i Växjö.