Nya medlemsavgifter för 2024

Medlemsavgiften har varit oförändrad under lång tid och för att täcka upp kostnaderna beslutades det på årsmötet den 2 maj om att höja medlemsavgifterna med 100kr. Om du redan har betalat in medlemsavgiften för 2024 ber vi dig att komplettera med 100kr. Glöm inte att skriva för och efternamn vid inbetalningen.

Vid frågor kontakta Mark Peters:  stenungsundschack(at)gmail.com

Framgång i Västergötlands DM

Stenungsunds schackklubb har nöjet att rapportera ytterligare framgång för klubbens spelare.

Lucas slutade på andra plats i västergötlands distriktsmästerskap på hela 7 av 8 poäng. Det går att läsa mer på schack.se som har skrivit en artikel om Lucas stora framgång se länk: https://schack.se/nyhet/distrikt-och-klubb/2024/01/14-arige-lucas-overraskade-i-vastergotlands-dm/

Även Gillis spelade och slutade på en 50e plats på 3 poäng. Gillis fick remi mot en 1600-spelare!

Vi önskar ett stort grattis och ett stort lycka till i framtida matcher.

Schackveckan i Göteborg

Schackveckan är en turnering som arrangeras av schacksällskapet Manhem i Göteborg. Schackveckan började med en turnering IM turnering för starka spelare med chans att kvalificera sig för en IM-norm och en ELO turnering som är öppen för alla spelare. Elo turneringen delades upp i två grupper. De åtta högst rankade spelarna hamnade i grupp 1 och de övriga 12 hamnade i grupp 2. Från Stenungsunds schackklubb hade vi Benjamin som deltog i ELO-turneringen i grupp 2. ELO turneringen spelades under en vecka med ett parti per dag. Betänkte tiden var 90 minuter plus 30 minuter efter 40 drag och 30 sekunder per drag.

Benjamin började starkt med fem vinster på raken. Tyvärr förlorade han de två sista partierna men kunde ändå ta hem första platsen på grund av bättre särskiljning. Grattis Benjamin till vinsten. Alla partierna i IM och ELO turneringen livesändes och du kan se partierna i ELO grupp 2 på följande länk: https://lichess.org/broadcast/the-schackveckan-2023–elo-tournaments-group-2/round-7/TbqAzsBw

Efter ELO-turneringen spelades huvudturneringen Göteborg Open och Lilla Göteborg open. Göteborg open är öppen för alla spelare och Lilla Göteborg open är öppen för spelare som är orankade eller har högst 1500 elo. Från Stenungsunds schackklubb spelade Alfred och Lucas spelade i Göteborg Open och David och Olle i Lilla Göteborg open.

Turneringarna var 8 ronder fördelade på tre dagar. Första dagen spelas 4 snabbschackspartier med betänketiden 15 minuter plus 5 sekunder per drag. Och de två sista dagarna var det två långpartier per dag med betänkte tiden 90 minuter plus 30 sekunder per drag.

I Göteborg open fick Lucas 4 poäng och hamnade på 18 plats. Alfred fick 3,5 poäng och hamnade på 24 plats. Stort grattis.

I Lilla Göteborg open fick David 4 poäng och hamnade på 11 plats. Olle fick 3 poäng och hamnade på 18 plats. Stort grattis.

Vissa av partierna i Göteborg open livesändes och kan ses på följande länk: https://lichess.org/broadcast/the-schackveckan-2023–goteborg-open/rond-8/b7E9zOM8

Vissa av partierna i Lilla Göteborg open livesändes och kan ses på följande länk: https://lichess.org/broadcast/the-schackveckan-2023–lilla-goteborg-open/rond-8/ci1ZQrmI

Strålande resultat i Lilla Alingsåsspelen

Under den sista helgen i juli spelade två av våra juniorer i turneringen Lilla Alingsåsspelen. Lilla Alingsåsspelen är en turnering för spelare som är orankade eller har ett långparti elo-tal max 1600. Det spelades åtta partier varav de fem första partierna var snabbschackspartier med tidskontrollen 10 minuter plus 5 sekunder per drag och de tre sista långpartier med tidskontrollen 60 minuter plus 30 sekunder per drag.

Trots adjektivet lilla i turneringsnamnet så var det ingen liten turnering, hela 74 spelare kom till start. Som rubriken antyder så blev det ett lysande resultat av våra två deltagande juniorer Alfred och Lucas.

Alfred blev lottad med tuffa motståndare som man kan se av hans kvalitetspoäng men lyckades ändå få hem fem vinster och hamnade på 5 poäng av 8 och kammade hem en 15:e plats.

En glad Alfred (bilden är tagen vid ett annat tillfälle efter turneringen)

Lucas spelade hem sex vinster och två remier och hamnade på 7 poäng. Lucas var den enda obesegrade spelaren i hela turneringen! Med bara två spelare i turneringen på 7 poäng där Lucas tyvärr hade en halv poäng lägre kvalitetspoäng så fick han en andra plats.

En glad Lucas med pokal (bilden är tagen vid ett annat tillfälle efter turneringen)

Vi är stolta över att ha så duktiga juniorer i klubben och önskar både Alfred och Lucas ett stort grattis för en bra spelad turnering!

Stenungsunds SK i Helsingborg

Under helgen vecka 26 så började SM veckan i Helsingborg där hundratals schackspelare från hela Sverige samlas för att spela schack. SM veckan invigdes med att börja med weekend-turnering där flera schackspelare från Stenungsunds schackklubb var på plats. Särskilt roligt var det att flera av våra duktiga juniorer var på plats och spelade.

Turneringen började på fredagen och alla hade lyckats hitta till turneringslokalen som var Helsingborgs Arena. Spelarna delades upp i olika grupper beroende på ratingstal. Benjamin hamnade i grupp 4. Filip, Jakob och Mark hamnade i grupp 6. Gillis, Lucas och Olle som var orankade hamnade i grupp 7.

Arrangören passade på att utnyttja första ronden i weekendturneringen för att testa utrustningen och därför livesändes det första partiet i de fyra högsta grupperna. Benjamins motståndare dök tyvärr inte upp till första partiet så det blev inget parti att livesända.

Det blev en tung första rond där det blev förlust för alla spelare utom Lucas som vann och Benjamin som fick en gratis vinst genom walk over. Under lördagen gick det dock bättre och under kvällen gick vi alla (utom Benjamin som åkte hem under lördagskvällen) ut och åt på en thairestaurang och hade det jättetrevligt.

När söndagens partier var spelade kunde vi sammanfatta resultatet. I grupp fyra hamnade fick Benjamin två vinster och en remi och hamnade på 8:e plats med 2.5 poäng av 5 och gick upp 23.2 elo.

I grupp sex så spelade Jakob hem tre vinster och en remi och hamnade på 3:e plats med 3.5 poäng av 5 och gick upp 55.6 elo.
I samma grupp spelade Filip hem tre vinster och hamnade på 5:e plats med 3 poäng av 5 och gick upp 18.8 elo.
I samma grupp spelade även Mark som tyvärr hade en sämre turnering och spelade hem två remier och hamnade på 12:e plats med 1 av 5 poäng och gick därför tyvärr ner 26.2 elo.

I sjunde gruppen spelare spelade våra orankade spelare.

Bäst gick det för Lucas som fick tre vinster och en remi och hamnade på 4:e plats med 3.5 av 5 poäng. Vi gratulerar Lucas till fjärde platsen och även till att du nu har spelat tillräckligt många rankade partier för att få ett elo tal.
Gillis fick två vinster och hamnade på en 15:e plats med 2 av 5 poäng.
Olle fick en vinst och en remi och hamnade på 18:e plats med 1.5 av 5 poäng.

Jag tycker att våra juniorer gjorde en riktigt bra turnering med tanke på att detta detta inte är en juniorturnering och hoppas att de inte blir avskräckta av det tuffa motståndet utan ser möjligheter till att lära sig.

Nu tar vi och lär oss av våra misstag, tränar upp våra öppningar, mittspel och slutspel och kommer tillbaka ännu starkare till SM 2024 i Växjö.

Schack på Dalheimers hus

Under lördagen var vi så mycket som sex spelare från Stenungsunds SK som spelade i Dalheimers Hus Rapid Open 2023 i Göteborg. Även Mark och Peter var på besök. Bästa spelare i Stenungsunds SK var Bengt Lundbäck som fick 5 av 7 poäng. Det var tyvärr tätt i toppen där hela sex spelare hamnade på 5 poäng och tyvärr hade Bengt sämre särskiljning och blev därför utan pris.

Även Alfred gjorde en strålande insats och hamnade på 4.5 poäng av 7. Alfred var endast 0.5 poäng från att vinna ratingpriset för spelare upp till 1700 i elo.

Komplett lista över poängen för spelarna i Stenungsunds SK

Bengt Lundbäck 5 av 7 poäng
Alfred Thern 4.5 av 7 poäng
Filip Johansen 4 av 7 poäng
Benjamin Block 4 av 7 poäng
Lucas Sandberg 3 av 7 poäng
Knut Steffen Knutsen 3 av 7 poäng

Länk till resultatsidan: https://member.schack.se/ShowTournamentServlet?id=11678

Välkomna tillbaka!

Hej alla klubb medlemmar i Stenungsund Schackklubb!

Torsdagen den 1 september börjar seniorschacket igen. Vi startar redan 19.00 eftersom ytterligare en styrelsemedlem fått möjlighet att larma upp. Vi håller till på Ucklumsvägen 3.


Juniorverksamheten startar tisdagen den 6 sept kl:18.00 i Jörlandaskolans matsal.

Vi önskar er en God Fortsättning på de Nya året 😎 !

Vänliga hälsningar från // Stenungsunds Schackklubb